- News
- 0 lubi
- 106 wyświetlenia
- 0 komentarze
Wentylacja w food trucku uzależniona jest od kilku czynników, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze wentylatora.
Rodzaj prowadzonej gastronomii. Inny wentylator należy zastosować przy smażeniu burgerów, gdzie temperatura powietrza potrafi być wysoka, a tłoczone medium bardzo zanieczyszczone głównie tłuszczem, a inny jeśli serwujemy frytki lub danie jednogarnkowe.
Wysoka temperatura, intensywny zapach i tłuszcz.
Wentylator do foodtrucka z burgerami, kuchnią azjatycką będzie charakteryzował się odpornością na wysokie temperatury ( 120 stopni ) oraz powinien wyrzucać powietrze pionowo w górę co uchroni pojazd przed zabrudzeniem tłuszczem oraz ograniczy rozchodzenie się zbyt intensywnych zapachów w koło samochodu lub przyczepy.
Do takiego zastosowania najlepsze są wentylatory dachowe z wyrzutem pionowym oraz wysoką odpornością temperaturową. Poniżej najbardziej popularne przykłady.
Wentylator ROOFTEC niemieckiej firmy Harmann.
Wentylator CTVB produkowany w Hiszpanii.
Powyższe urządzenia to najpewniejsze rozwiązanie, niestety maja swoje minusy, są dość wysokie co może być kłopotliwe przy częstym poruszaniu się pojazdu, przy większych średnicach ich waga dochodzi do około 50 kg oraz są dość drogim rozwiązaniem. Występują w wersjach na 230V i są przystosowane do regulacji obrotów.
Kolejnym rozwiązaniem, przy wysokich temperaturach oraz bardzo dużej ilości tłuszczu ( np. pączkarnia, frytki, smażenie na głębokim tłuszczu ) to wentylator promieniowy. Niestety przy zasilaniu 230V jakie jest wymagane w gastronomii mobilnej wybór nie jest duży.
Wentylator COOKVENT firmy Harmann.
Wentylator KEF firmy Soler&Palau.
Główną zaletą wentylatorów promieniowych jest ich wysoka odporności temperaturowa, umiejscowienie silnika poza przepływem powietrzem oraz możliwość otwarcia drzwi rewizyjnych i dokładne umycie w środku. Urządzenia występują w wersji 230V i są przystosowane do regulacji biegów. Przy gastronomii mobilnej jako minus można potraktować ich kształt, który jest mało opływowy podczas przemieszczania się przyczepy.
Wysoka temperatura, przy stosunkowo czystym powietrzu.
Jeśli tłoczone medium nie jest zabrudzone możemy pokusić się o wentylator dachowy z wyrzutem bocznym, rzadko występują z wysoką odpornościa temperaturową, ale jednak. Jeśli temperatura nie przekracza 60 stopni bardzo zwiększa to dostępność urządzeń.
Wentylator dachowy firmy Havaco z wyrzutem bocznym na 120 stopni RKH-315/2200 M to jeden z bestsellerów na rynku.
Jest on odporny temperaturowo, ma opływowy kształt oraz jest w przystępnej cenie. Jego minusem jest montaż, ponieważ nie posiada on podstawy, ale znajdziecie ją w naszej ofercie do tego wentylatora. Zasilany jet na 230V i posiada jako akcesorium dodatkowe płynny regulator obrotów.
Niższa temperatura, przy stosunkowo czystym powietrzu.
Wybór wśród wentylatorów dachowych z wyrzutem bocznym z odpornością do 60 stopni jest znacznie większy, poniżej kilka najbardziej popularnych rozwiązań.
Wentylator VKMK od lidera w wentylacji profesjonalnej firmy Vents Group.
Wentylator RF cieszący się dużym uznaniem wśród instalatorów.
Wentylatory charakteryzują się opływowym kształtem, ich obudowy nie są wysokie, wyposażone są w podstawy montażowe oraz mają zazwyczaj przystępną cenę. Występują w wersji na 230 V i są przystosowane do regulacji płynnej.
Co jeśli twój foodtruck uniemożliwia montaż wentylatora na dachu?
Z wielu przyczyn możecie nie chcieć montować wentylatora na dachu, wówczas z ratunkiem przychodzą wentylatory kanałowe, prominiowe oraz osiowe.
Wentylatory promieniowe, wymienione już wyżej Cookvent oraz KEF można zamontować w środku nad okapem, jednak zazwyczaj w przyczepie gastronomicznej nie ma na to zwyczajnie miejsca. Występuje nawet przystosowany do montażu wewnętrznego wentylator Cookvent ECO, który ma odporność do 80 stopni, jest bez izolacji dzięki czemu jest tańszy.
Wentylatory kanałowe można powiesić np. na tylnej ścianie i wyprowadzić kanał z okapu na zewnątrz. Nie mają one wysokich odporności temperaturowych, jako jeden z wyróżniających się jest tutaj wentylator Jettek.K.
Jego budowa sprawia, że jest on bardziej odporny na tłuszcz, który jest odprowadzany wylotami na obudowie. Wytrzymuje temperaturę do 80 stopni. Występuje jedynie w średnicy fi 315 i jest bardzo mocnym wentylatorem, co często eliminuje go z mniejszych przyczep. Zasilany jest na 230V i przystosowany do regulacji.
Przy niższych temperaturach możemy zastosować cały szereg wentylatorów kanałowych oto kilka najbardziej popularnych.
Wentylator TT PRO ( Vents Group ) wyposażony w klamry umożliwiające wypięcie wirnika do konserwacji i czyszczenia,
Wentylator RM odporny na temperaturę do 70 stopni.
Wentylatory kanałowe mogą pracować w każdej pozycji, przystosowane są do regulacji płynnej.
Wentylator osiowy na ścianie foodtruck-a.
Jeśli gastronomia nie jest mocno uciążliwa możemy zdecydować się na najprostsze rozwiązanie, mianowicie wentylator osiowy na ścianie przyczepy.
Wentylator może być zamontowany od wewnątrz i od zewnątrz zamknięty żaluzja grawitacyjną lub daszkiem, które wykonujemy na zamówienie.
Wentylator OV firmy Vents Group.
Aby zapobiec dostawania się nadmiernej ilości powietrza z zewnątrz na zamówienie wykonujemy daszki proste lub okapy skośne pod wybrany model wentylatora.
Jeśli w środku nie dysponujemy nadmiarem miejsca, możemy zdecydować się na wentylator montowany na zewnętrznej ścianie.
Wentylator rodzimej produkcji WOO-UŻW
Wentylatory osiowe są przystosowane do regulacji obrotów i mogą być matowane jedynie w pionie.
Komentarze (0)